Zintuig-prikkels

Aanraking

Aanraking signaleren we via het zintuig ‘tast’, ofwel onze huid. De tast is het grootste, en misschien ook wel het belangrijkste zintuig van ons lichaam. Voelen, liefhebben, geraakt of geroerd zijn; we kunnen het ervaren door de tastlichaampjes van onze huid. Aanraking en andere tast-prikkels vormen belangrijke input voor hoe we contacten met andere mensen beleven, maar ook hoe we eten proeven in onze mond.

Geur

Met ons zintuig ‘reuk’ ruiken we de geuren van ons huis, ons huisdier, onze dierbaren en onze omgeving. Geur brengt ons herinnering. Het geeft ons een aangenaam gevoel of maakt ons juist angstig. Het geeft ons leven emotionele kleuring.

Smaak

Alles wat we in onze mond stoppen, proeven we met ons zintuig ‘smaak’. Of het nu een kop thee is of het avondeten. We kunnen vijf smaken onderscheiden: zoet, zuur, bitter, zout en umami (hartig).

Geluid

De wekker gaat, we praten met onze naaste, de verwarming zoemt, een vrachtwagen rijdt voorbij. Voortdurend is er geluid om ons heen, wat we opvangen met ons zintuig ‘horen’. Geluid geeft ons informatie over onze omgeving. Het horen praten van mensen vormt daarnaast de basis voor de ontwikkeling van spraak en taal.

Beelden en licht

We zien beelden om ons heen zodra we ’s ochtends onze ogen open doen. Beelden zoals de inrichting van een ruimte, daglicht, het bos of de tuin. Ons zintuig ‘zien’ of ‘visus’ vangt al die beelden op.

Beweging en druk

Onze spieren, pezen en gewrichten signaleren de bewegingen en de houding van ons lichaam.

Evenwicht

Ons evenwichtsorgaan stelt vast of ons lichaam in evenwicht is, en waar het is ten opzichte van de zwaartekracht. Het signaleert of we versnellen of vertragen, en of we ronddraaien, rechtop staan of bijvoorbeeld een koprol of handstand maken.

Inwendige prikkels

Honger, dorst, volle darmen of een volle blaas, het zijn allemaal voorbeelden van inwendige prikkels. Aan de binnenkant van al onze organen zitten sensoren (interosensoren genoemd). Die informeren de hersenen over hoe het gesteld is met die organen, en of er prikkels zijn die om actie vragen, zoals eten, drinken of naar het toilet gaan.

Pijnprikkels

Pijn-sensoren kunnen in ons hele lichaam pijn opvangen. We kunnen daardoor pijn signaleren in onze spieren, pezen en gewrichten, in onze maag of darmen of op onze huid. Pijn ervaren is een complex van pijnprikkels, herinneringen, emoties en biochemische reacties. Het heeft daardoor een tijdgebonden en zeer persoonlijke betekenis.

Temperatuur

Onze zogenoemde thermoceptoren, of temperatuur-sensoren, zijn gespecialiseerd in het opvangen van warmte en kou. Ze signaleren temperatuur binnen ons lichaam en in onze omgeving, zodat we ons gedrag daarop af kunnen stemmen. Zodat we bijvoorbeeld pas thee drinken als deze is afgekoeld en in de zomer kiezen voor een shirt in plaats van een trui.

Bron: www.sensonate.nl

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.