Geef me de 5 methodiek

Colette de Bruin heeft in 2004 haar eerste boek ‘Geef me de 5‘ uitgebracht. Haar persoonlijke missie is dat elk autistisch kind zich begrepen voelt en zijn omgeving begrijpt. In de afgelopen 16 jaar is haar methodiek ontstaan.

Voor de duidelijkheid: onderstaande tekst is niet door mij geschreven, dit is volledig bedacht en geschreven door Colette de Bruin / Geef me de 5. Maar ik ben groot voorstander van haar persoonlijke missie en haar methodiek, dus vind het belangrijk dat dit bij zoveel mogelijk mensen bekend is.

Stap 1: Autisme begrijpen

Je wilt graag positief contact met je kind. Dan is het belangrijk dat je het autisme van je kind leert begrijpen. Het lukt jouw kind niet om zich aan jou aan te passen. Daarom moet jij je in eerste instantie aan hem aanpassen. Door je te verdiepen in zijn manier van denken, leer je wat hij wil zeggen en wat hij nodig heeft om te kunnen luisteren naar jou.

Stap 2: Positief contact

Je wilt dat er rust komt in je gezin. Dat er een eind komt aan de dagelijkse strijd, waar het hele gezin last van heeft. En dat kan! Als je autisme begrijpt, is de basis voor positief contact gelegd. Je leert je communicatie afstemmen op zijn autistische denken. Wij noemen dat ‘Auti-communicatie’. Begrijpelijke technieken, die je in de praktijk kunt toepassen en je direct resultaat opleveren.

Stap 3: Basisrust creëren

Heb je de eerste twee stappen gemaakt, dan heb je een positieve en veilige basis gelegd om het basisfundament voor de dag in te zetten. Wanneer je kind weet wat het op een dag per moment moet doen en jij weet hoe je hem daarin moet begeleiden, dan zal dat meteen merkbaar zijn aan de sfeer thuis. Ontspanning waarop je verder kunt bouwen. Zo ontstaan er mogelijkheden om als gezin weer dingen te ondernemen.  

Stap 4: Problemen oplossen

Conflicten, daar heb je waarschijnlijk schoon genoeg van. Ze zijn vaak het gevolg van onbegrip. Als je de eerste drie stappen toepast, zijn de conflicten meestal al sterk verminderd. Geef me de 5 helpt je de oorzaak te achterhalen van de conflicten die er dan nog zijn en geeft je tools om daarmee om te gaan. Hiermee worden gelijk conflicten in de toekomst voorkomen, waardoor het thuis gezellig blijft.

Stap 5: Ontwikkeling bevorderen

Je wilt graag dat jouw kind met autisme zich ontwikkelt zoals elk ander kind. Dat hij leert wie hij zelf is, sociale contacten aangaat en een ‘gewoon’ leven kan leiden. Door te leren hoe je zijn ‘ik’ kan ontwikkelen en hoe hij van persoonsafhankelijk zelfstandig wordt, bevorder je zijn ontwikkeling. Met andere woorden: je leert je kind leven, in plaats van overleven! Zodat hij kan stralen!

Bron: Geef me de 5 – https://www.geefmede5.nl/methodiek/opvoeders