Geef me de 5 – Colette de Bruin

Toen ik meer wilde weten over wat autisme nou precies is, waar het gedrag vandaan kwam wat Mason vertoonde en wat ik er tegen kon doen wist ik niet waar ik moest zoeken. In eerste instantie bij ouderbegeleiding en later bij volgens mij alle organisaties die met Mason bezig waren heb ik aangegeven dat ik meer informatie wil. Ik werd verwezen naar http://www.autisme.nl (Nederlandse Vereniging voor Autisme) en http://www.pasnederland.nl (PAS Nederland is een belangenvereniging voor en door normaal tot hoger begaafde personen uit het Autisme Spectrum). Maar daar kon ik maar niet de informatie vinden die ik zocht. Ik wist ook niet waar ik precies moest zoeken. Mijn mening: deze sites zijn fijn als je al bekend bent met autisme.

Van het MKD mochten we dit boek lenen: Psycho-educatie Dit is Autisme

Uitleg in beeld, dus uitgetekend wat er gebeurd bij een persoon met autisme en waar het gedrag vandaan komt.

Klik hier voor een inkijkexemplaar

Wat een eye-opener was dit voor mij! Nu begreep ik pas dat iemand met autisme alles heel anders meemaakt, alle informatie binnen krijgt in hele kleine puzzelstukjes. Alsnog vond ik het lastig om het ECHT te begrijpen. Er komen een hoop termen voorbij waar ik toen nog niet bekend mee was. Ik had iets nodig in Jip en Janneke taal.

Het eerste boek wat ik zelf kocht: Geef me de 5

Het boek is geschreven vanuit de behoefte van het kind met autisme. Je leert de auti-bril opzetten en het gedrag van het kind echt te begrijpen.

Klik hier voor een inkijkexemplaar

Dit boek is fantastisch! Een kind met autisme begeleiden/opvoeden, HOE doe je dat? Geef me de 5 is het boek voor jou als je op zoek bent naar concrete handvatten als ouder, maar ook als leerkracht of hulpverlener. Je leert aan de hand van de 5 onderdelen wie, wat, waar, wanneer en hoe, duidelijkheid aan te brengen. Duidelijkheid aanbrengen kun je doen in zowel structuur als in hoe je communiceert met het kind. Deze beide aspecten komen in het boek aan bod. 

Van dit boek zijn al ruim 90.000 exemplaren verkocht. Geef me de 5 is niet alleen in het Nederlands verkrijgbaar, maar ook in het Engels, Duits, Arabisch, Roemeens en Russisch.

Met mijn boek en post its ging ik vol enthousiasme naar bed om me te verdiepen in de Geef me de 5 methodiek. Maar ik had al snel door dat dit niet een boek was die je ‘lekker’ achter elkaar door kon lezen. Er staat zoveel informatie in, heel goed en duidelijk beschreven, maar mijn hersenen konden iedere keer maar een paar bladzijdes per keer aan. Met het lezen ben je tegelijkertijd aan het veranderen, althans ik wel. Ik ging Mason op een andere manier zien, door de auti-bril. Mijn frustratie werd vervangen door begrip.

Het is zo’n compleet boek. Er wordt uitleg gegeven over de verschillende termen, hoe informatie binnenkomt, hoe de zintuigen werken, overprikkeling/onderprikkeling, waarom je het hoofd van iemand met autisme met een computer kan vergelijken, hoe je regels maakt, hoe je auti-communicatie gebruikt en waarom dat beter is. Maar vooral hoe je het voor elkaar krijgt dat jouw Cass je begrijpt en doet wat er verwacht wordt.

Omdat iedere autist anders is, wordt dat uitgelegd met een streepjescode. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet te werken. Vaak zijn de oplossingen echter heel simpel, je moet er alleen maar net op komen. Door dit boek ga je/of in ieder geval ik, ook zelf meer oplossingen zien. Ik geloof oprecht dat iedereen een hoop kan leren van dit boek. En het zou fantastisch zijn voor alle mensen in het spectrum en de mensen die dicht bij hen staan, als IEDEREEN dit boek zou lezen. Hoe meer we er met z’n allen over weten, hoe beter we de mensen met autisme kunnen helpen. Wat echt, ze hebben het al zwaar genoeg.

Wat ik trouwens ook fijn vind aan de Geef me de 5 boeken is dat ze spreken over Cass, niet over ‘een persoon met autisme’ of over ‘een autist’. Cass kan je zoon of dochter zijn, maar ook je vader, moeder of partner waar je voor leest. Geen hij/zij of genderneutrale toestanden meer. Dit maakt het een stuk makkelijker lezen.

Ik heb ook maar meteen Auti-Communicatie gekocht.

Auti-communicatie is communicatie die is afgestemd op de specifieke manier waarop mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) informatie verwerken en communiceren. 

Klik hier voor een inkijkexemplaar

Ik zal heel eerlijk bekennen dat ondanks ik er enthousiast aan begon nog niet ver ben gekomen. Inmiddels begrijp ik waarom Auti-communicatie zo belangrijk is. Ik ben zelf, zowel in praten als typen, nogal lang van stof. Dat gaat niet samen met iemand die autisme heeft. Voordat ik ben bij wat ik eigenlijk wil zeggen zit Mason al dromerig voor zich uit te kijken.

Maar gelukkig geeft Colette ook lezingen! En daar leer je in een rap tempo een hele hoop, onder andere over auti-communicatie.

Ik ben in November 2019 met papa en mijn schoonmoeder naar de lezing ‘Geef me de 5, Wat is autisme?’ in Alkmaar geweest. Colette geeft de lezingen samen met Dr. Fabiënne Naber, zij doet de wetenschappelijke onderbouwing.

Januari 2020 ben ik met papa naar de lezing ‘Punthoofden bij autisme’ in Amersfoort geweest. Beide lezingen vond ik erg prettig om bij te wonen. Duidelijke, heldere informatie, goede voorbeelden, prettige verdeling tussen Colette en Fabiënne, het publiek word erbij betrokken en dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit maakte het voor mij nog prettiger om daar te zijn.

<- Colette heeft onze ‘bijbel’ gesigneerd.

In de pauze van de lezingen kan je natuurlijk ook Geef me de 5 boeken kopen. Deze heb ik van mijn schoonmoeder gekregen.

Ze verkopen ook andere producten die helpend zijn: prikkelvrije agenda’s, planningsboekjes voor vakanties en klein snoezelmateriaal.

Omdat Colette vaak de vraag krijgt welk boek nu het beste geschikt is heeft ze er een stuk over geschreven. Dit kan je hier lezen.

Tip: Hier vind je allemaal gratis downloads van Geef me de 5!
Voor sommige downloads is Mason nog te jong, maar bijvoorbeeld de aftelkalenders werken hier erg goed.