Hersenprikkels

Gedachten

De gedachten die zich vormen in je hersenen zijn geen zintuig-prikkels, maar ze kunnen je wel prikkelen en bezighouden. Mensen met autisme geven vaak aan dat ze overprikkeld raken door een ‘vol hoofd’ of een voortdurende stroom van gedachten.

Emoties

Een emotie ervaren bij jezelf of signaleren bij een ander is een prikkel die door meerdere zintuigen wordt geregistreerd en vaak door het filter in onze hersenen wordt gezien als ‘belangrijk’. Dit geldt met name voor sociale situaties, dus in contacten met andere mensen.

Taal

Taal is een mix van gedachten en emoties. Taal bestaat uit gedachten die je min of meer bewust kunt sturen, en die je gebruikt om je gedachten aan anderen duidelijk te maken. Of om inzicht te krijgen in de gedachten en emoties van een ander.


Meestal zijn hersenprikkels gebaseerd op een mix van zintuig-prikkels. Neem bijvoorbeeld muziek: dat zijn geluiden die je gehoor verwerken, maar het raakt ook emoties, roept gedachten op. Er horen beelden bij van musici, en het kan ook (dans)beweging of zang (dus taal) uitlokken. Je ervaart het geheel als ‘muziek’.

Wat je hersenen doen is betekenis geven aan je zintuig-prikkels. Als je autisme hebt dan doe je dat op een andere manier, waardoor je prikkels anders ‘leest’ en er een andere betekenis aan geeft.

Bron: www.sensonate.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.