Alles over Dustin

In verband met Dustin’s aanmelding voor VTO en voor het audiologisch centrum, heb ik een lijstje gemaakt met feitjes over Dusty.

PRATEN
Zegt ‘mama, ham, ein, ei, aai, aa, nee, au’
‘Mam en eten’ zei hij met 8 maanden en ging weer weg. Hij heeft zelfs een keer ‘hou van jou’ gezegd. Daarna een lange tijd ‘houuu’, maar is ook weer verdwenen.

Vrijdag 24 april kreeg hij het ijsje van zijn broer en zei ‘ijs’!

BEGRIJPEN
Volgens mij begrijpt hij alles, of in ieder geval heel veel. Al heel jong pakte hij schoenen, als we iets over schoenen zeiden. Of liep al naar de trap als we het over slapen hadden. Als ik vraag of hij de la dichtdoet of iets weg wilt gooien doet hij dit.

MOTORIEK
Armen en benen gaan alle kanten op als hij rent, is dat fladderen? Verder klimt hij veel (begon daar vroeg mee), maar dat doet hij eigenlijk wel goed. Valt niet zo vaak als zijn broer. Hij vind het fijn om rondjes te draaien. Misschien heeft hij dit ook van zijn broer overgenomen?

OOGCONTACT
Hij heeft geen problemen met oogcontact maken. Maar draait vaak zijn ogen langzaam weg en kijkt dan naar beneden. Doet hij al heel lang en zagen/zien wij als toneelspel.

WIJZEN
Als je ergens naar wijst, kijk hij de goeie kant op. (In tegenstelling tot zijn broer)

LUISTEREN NAAR NAAM
Geen problemen mee gehad. Hij luistert naar ‘Dustin’ en naar ‘Dusty’.

EMOTIES
Hij heeft altijd heel veel gehuild. Met 3 maanden huilbabyprotocol in het ziekenhuis. Hij had als baby al vaak een moeilijk gezicht/gefronst. Hij lacht wel, maar is lastiger aan het lachen te maken dan zijn broer. Laatste tijd gaat het iets beter, maar hij was heel vaak heel boos. Ik mocht hem dan niet uit bed halen, vasthouden, knuffelen.

SLAPEN
Slapen is altijd een drama geweest. Na het huilbabyprotocol leek het een tijdje wat beter te gaan door oa inbakeren. We hebben een tijd zijn handjes gemasseerd tot dat hij sliep, hij heeft lang nachtvoedingen gehad, zodat hij ’s nachts weer ging slapen. Sinds Februari 2020 slaapt hij soms een nachtje door.

ONTLASTING
Hij poept erg moeilijk en onregelmatig. Met ongeveer anderhalf jaar is dat begonnen. Meestal begint het met de hele dag zeggen dat hij ‘au’ heeft en pakt de voorkant van zijn luier. Vaak eerst een harde bonk (met bloed) en daarna dunner. Macrogol (van Mees) gegeven en 1x een klysma. (<- nieuwe nodig)

ZIEK ZIJN
Hij was heel erg vaak verkouden (bijna altijd een snotneus en hoesten) en had regelmatig een rood oor.

Ik ben Juni 2019 met hem naar de KNO arts geweest: Dr. Brok kon geen ontsteking zien, maar gaf aan dat dit groot verschil kan hebben met de winter.

In November 2019 weer bij de KNO arts geweest. Dr. Brok zag nog steeds niets aan zijn oren, geen ontsteking, maar ook geen vocht (wat het niet praten zou kunnen verklaren). We kregen een ontstekingsremmende neusspray Avamys, die we 2 maanden iedere dag moesten geven.

Eind Januari 2020 de KNO arts telefonisch gesproken. Hij was minder verkouden, waardoor hij ook iets beter sliep. Ze dacht dat het misschien met een allergie te maken kon hebben. Maar voor het praten maakte het geen verschil. KNO arts zei dat ze verder niets voor me kon doen.

ZELFBEPALEND
Hij zegt sowieso vaak ‘nee’ op iets, en een minuut later wordt het een ‘aa’. Verwerkingstijd?

Vaak mag je niet helpen. Hij wil het zelf doen. Als we gaan voorlezen, geeft hij zijn boek niet, houd het naar de andere kant, blijft ‘nee’ roepen en gaat zelfs overstuur huilen. Hetzelfde geldt voor eten, hij moet en zal het zelf doen. Soms is dat niet te doen en willen we helpen, maar als hij dat echt niet wil is hij zelfs bereid om niet te eten.

ETEN/DRINKEN
Hij eet de hele dag door en in principe alles. Hij is een minder gek op fruit dan zijn broer.

Hij drinkt voornamelijk water, soms appelsap of melk. Er staat altijd drinken en dat pakt hij zelf, we hoeven hem daar niet aan te helpen herinneren.

SPELEN
Hij rijd vaak met autootjes. Hij heeft een hele tijd gehad dat als hij ’s ochtends beneden kwam dat hij iedere dag de 3 zelfde auto’s pakte. Hij zette ze dan op de salontafel of bij de tv kast, naast elkaar. Inmiddels pakt hij ook andere auto’s, maar heeft nog wel favoriete auto’s.

Hij vind zijn stapeltoren leuk, vooral om het weer in elkaar te doen. Hij vind het leuk om met verschillende kleuren IKEA bekers (van dezelfde maat) in en uit elkaar te halen, hij gaat dan bij de bergingdeur zitten. Dat heeft hij een keer gedaan en nu gaat hij telkens daar zitten als hij de bekers heeft. Maar wat hij het meeste doet (misschien door zijn broer) is met iets tegen iets anders slaan of gooien. Bijvoorbeeld alles wat op de tafel staat van tafel duwen met zijn autootje.

NEUROTISCH GEDRAG
Het was een stuk erger dan het nu is, maar het MOET op dezelfde plek. Zo niet wordt hij driftig, soms zelfs hysterisch. Bijvoorbeeld neusspray moet weer terug op dezelfde plek. Zijn bordje moet precies daar waar hij zijn vingertje op de tafel tikt met het krukje op dezelfde plek.

DOSEERPROBLEEM
Dat Dustin als kleine baby in het ziekenhuis lag omdat hij zoveel huilde, kregen we te horen dat hij veel te snel drinkt. We hebben verschillende flessen moeten uitproberen en af en toe een pauze inlassen tijdens het drinken. Omdat hij zo snel dronk kreeg hij heel veel buikpijn.

Hij heeft dit nog steeds. Hij neemt geen hap en eet het rustig op. Hij blijft alles er maar gewoon inproppen. Hij heeft het ook een hele tijd gehad met (water) drinken. Hij dronk zo hard dat hij zich verslikte, rode ogen, hoesten. En gewoon daarna weer doen.

Mason heeft dit ook, maar meer op een manier dat hij te dichtbij komt of te hard doet. Niet kunnen aanvoelen waar een grens is.

TV KIJKEN
Hij houd van (Disney) films. Als we zeggen dat we iets aanzetten gaat hij al meteen lekker op de bank zitten of in zijn zitzak. Hij zit vaak (net als hij broer) helemaal in de film.

DIEREN
Dustin vind dieren erg interessant. Katten, honden, schapen, koeien, paarden en vooral vogels. Al vroeg werd hij helemaal enthousiast als hij een vogel in de tuin zag of vanuit de auto. Hij wilt dieren graag aaien. Maar slaat ook, waarop wij moeten zeggen dat hij moet aaien, dit doet hij dan ook meteen weer. Hij geeft ook ‘koppies’, als een kat.

TIJD STAAT STIL
We hebben het idee dat hij al heel erg lang, 1,5 jaar oud is.