Scindapsus Manjula (of Happy Leaf)

Scindapsus Manjula

Latijnse naam: Epipremnum pinnatum

Familie: Araceae
Herkomst: Zuidoost-Azië

Water
De grond dient altijd lichtvochtig te zijn en mag niet uitdrogen. Voorkom een laag water onder in de pot!

Licht & Standplaats
De Scindapsus wil het liefst op een plek staat met veel licht of halfschaduw. De plant kan alleen niet tegen te veel direct zonlicht. (Dus niet voor een raam op het zuiden zetten). De Scindapsus kan ook op een wat donkere plek, het blad zal dan groener en donkerder worden. Hoe lichter de standplaats, hoe meer het blad bontgekleurd is.

Sproeien
Sproei af en toe om het blad vrij te maken van stof, dit verhoogt de sierwaarde en de gezondheid van de plant.

Voeding
In lente en zomer 1x per 2 weken voeding geven.

Giftig
Zijn licht giftig bij inname.

Zeer luchtzuiverend

Bij de familie sinds: begin dec 2020

Leuk weetje:
Deze leukerd heb ik in een tuincentrum onder een plantentafel gevonden. Er stond alleen ‘Scindapsus Pictus’ op en hij was maar € 2,75. Ik dacht op dat moment dat het een grotere N’joy was, maar thuis zag ik dat het blad een stuk groter en meer variatie in de bladtekening heeft. Ik ben er nog niet achter of het een Manjula of een Happy Leaf is, maar het zou ook kunnen dat die 2 toch hetzelfde zijn, maar anders genoemd worden.

Mijn ervaring:
In nog geen 2 maanden, in de winter, heeft hij al iets van 4 bladeren erbij. Dus hij groeit goed. Hij staat wel op een lichte plek in verband met het vele wit, wat ik graag zo wil houden.

Ideale beginnersplant om te stekken:
De Epipremnum/Scindapsus soorten zijn te vermeerderen door middel van het stekken van kopstekjes. Snij hierbij een stekje, van 8 tot 10 cm af, onder een blad. Zorg er voor dat je minimaal één luchtwortel bij het stekje hebt. Luchtwortels kunnen er ook uit zien als kleine knobbels op de stengel of echt al wat langer zijn. Verwijder vervolgens het onderste blad, zodat er 1 of 2 bladeren aan de stek blijven zitten.

Plaats vervolgens het stekje in water. Waarbij het stukje luchtwortel onder water zit en de rest van het stekje boven water. Na een paar weken zal het plantje genoeg wortels hebben aangemaakt om in de aarde te worden gestopt. Het mooiste is om meerdere stekjes bij elkaar te zetten, voor een mooie volle plant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.