Begonia Maculata

Stippenbegonia

Latijnse naam: Begonia Maculata

Familie: Begoniaceae
Herkomst: de tropische gebieden van Brazilië

Water
Houd de kluit steeds licht vochtig, zonder dat er water in de pot komt te staan.

Licht
De stippenbegonia groeit het beste met indirect zonlicht, maar vindt de halfschaduw ook prima. Vermijd in ieder geval de felle middagzon.

Als de Begonia te veel licht krijgt zullen de bladeren geel worden en bij te weinig licht zal er blad uitvallen.

Een Begonia groeit vaak naar het licht toe, vergeet dan ook niet om de plant regelmatig te draaien.

Standplaats
Deze plant staat graag warm en houd van een hoge luchtvochtigheid, hou em dus ver van radiatoren en tocht. Het liefst naast andere planten.

Sproeien
Het blad van de plant houdt er niet van besproeid te worden. Er kunnen dan lelijke vlekken en schimmels op het blad komen. Hij haalt zijn vocht liever van andere planten en staat dus het liefst omringd door andere planten. Als dat niet mogelijk is kan je er omheen vernevelen.

Voeding
Wanneer er bloemen gaan vormen is extra voeding belangrijk. Het maken van bloemen kost namelijk veel energie. Geeft tijdens de lente en zomer 1x per 2 weken plantenvoeding tijdens het water geven.

Giftig
Het sap van de Begonia is giftig. Vermijd dat kinderen en huisdieren het blad kunnen innemen. Ook kan het sap van de plant irriteren wanneer het in aanraking komt met een wondje of erg droge handen.

Extra info
De stippenbegonia houdt van een voedingsrijke grond. Geef hem daarom elk jaar een vers laagje potgrond en zet hem in een groter maatje pot, als zijn kluit de pot in neemt. Als er nog genoeg ruimte is kan hij in dezelfde pot blijven.

Licht luchtzuiverend

Bij de familie sinds: 16 november 2020

Mijn ervaring met de Begonia Maculata:

Toen ik deze leukerd kocht had ik geen idee hoe ik er mee om moest gaan en hoe kwetsbaar hij is. Ik had em al eerder bij het tuincentrum gezien en was nog aan het twijfelen om de kleinste te kopen of een (flinke) slag groter zodat hij meteen een eyecatcher in huis is. Ik koos voor de kleinste, maar wel helemaal rondom vol met bladeren. Samen met nog wat andere groene gezinsleden gingen ze, hup de kofferbak in. Dat was mijn 1e fout. De plant is erg kwetsbaar. Het blad en het steeltje knakt snel. Tip tussendoor: daarom is het dus ook goed om hem te ondersteunen als hij groter wordt.

Hoe dan ook, ik baalde van mijn fout en zocht op hoe ik hem moest verzorgen. Ik las dat de grond tussen de gietbeurten even droog moet zijn. Prima, dus ik gaf een beetje water, wanneer het droog was gaf ik de volgende dag weer een beetje water. Blijkbaar was dat mijn 2e fout! De stippenbegonia wilt altijd licht vochtige grond, hij wil helemaal nooit droog staan! Nog meer reden om mijn verzamelde informatie samen met mijn eigen ervaring bij te houden. Nog een tip: Neem niet altijd aan wat je leest op internet of op het kaartje van het tuincentrum, maar kijk naar je plant. Als je net begint heb je geen idee, maar hoe meer je met planten bezig bent hoe makkelijker het wordt om een plant te ‘lezen’.

Het nieuwe jaar is net gestart en het is nog maar een zielig plantje. Hij heeft helaas nog maar 4 (lelijke) bladeren + 2 jonge rimpelige bladeren, maar er zijn wel al weer 3 nieuwe bladeren op komst. Het zal nog wel even duren voordat dit plantje er echt weer mooi uit gaat zien, maar ik denk dat ik de verzorging en standplaats nu goed heb.

Hou rekening mee als je deze plant graag wilt kopen, dit is geen goede beginnersplant.

Stek instructies
Zet het blad (of stek met maximaal 3 bladeren) in water of in de aarde. Ik vind het prettiger om stekjes op water te zetten, omdat je dan goed de wortels ziet groeien. Over het hele gedeelte wat onder water (of onder de grond) staat kunnen wortels verschijnen, niet alleen aan het snijvlak. Hij mag dus best wat dieper staan.

Staat je stek op water? Dan zullen er na ongeveer een maand opeens wortels verschijnen.
Stekje direct in de grond? Zorg dan dat de grond licht vochtig blijft, maar vooral niet te nat.

Stekken
5-1-21 Zojuist een lelijk, half gescheurd blad met steeltje op water gezet. Hoop dat het aanslaat, want ik dacht dat je ook een stuk van de hoofdstengel moest hebben. En dat kon in dit geval niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.